Pereiraea gervaisi (Vézian) from Miocene beds south of Šentjernej in Lower Carniola, Slovenia - Mikuž, Vasja (Geologija, 1999)
Obravnavane so značilnosti hišice miocenskega polža vrste Pereiraea gervaisi (Vézian, 1856), njegova geografska in stratigrafska razširjenost ter del njegove makrofosilne združbe iz sivega badenijskega laporovca. V Sloveniji so vsa najdišča pereirej na Dolenjskem, v glavnem na južnem robu Krške kotline, točneje južnozahodno od Šentjerneja. Samo en del pereirejine hišice je bil najden tudi v cestnem useku pri Šmarjeti severno od Krke.